2011. augusztus 4., csütörtök

Matias Zweigelt 2008

Matias barangolásom második állomásánál nincs váratlan meglepetés.
Olyan borról írok,melyet számtalan alkalommal mutathattam be rendezvényeken,fesztiválokon.Versenyeken zsűrizhettem,és jómagam is eleget kóstolhattam az elmúlt hónapokban.

Az sem véletlen, hogy a közel egy éve forgalomban lévő borról már-már legendaként beszélnek a borisszák. A Vinagora aranyérem,és a Pannon borrégió elit borai között szerepelni sem kisebb dicsőség.


A fajtáról annyit érdemes tudni, hogy Ausztriában Dr Friedrich Zweigelt  a századforduló környékén állította elő Kékfrankos,és St Laurent fajtákból. A doktor halála után a 60-asévekben terjedt el hazánkban,és készítettek belőle változó minőségű,de leginkább édeskés borokat.
 Manapság újra a reneszánszát éli a fajta, mind Ausztriában, mind Magyarországon. Szigorú terméskorlátozással szenzációs borok készíthetők belőle.



A tapasztalatok azt mutatják,hogy egy nemzetközi zsűri egy borversenyen jobban értékeli a jó magyar Zweigeltet,vagy a magyar fajtákból szűrt borokat,mint bármilyen más ,világfajtából készített magyar bort,hiszen Cabernet fajták szinte a világon mindenhol találhatók,és messze nem akkora kuriózum már,mint ,ahogy az a  90-es évek elején volt érzékelhető.

Ami engem lenyűgöz ebben a borban az  egyediség,és izgalmas világ ami kitárul elém, amikor kóstolom. Rendkívül sok arca van , és  mind gyönyörű.
Dekantálni jelen pillanatban nem indokolt. Szinte azonnal „lesújt”. Gyönyörű, mély rubinvörös  szín, vastag  ablakokkal a pohár falán. Illatában egyszerre édes, és fűszeres. Érett málnával, és piros ribiszkével nyit, melyet egy citrusos- friss karakter követ. Fogyasztóként azt mondanám, hogy kólás, szebben megfogalmazva:szegfűszeg,fahéj,koriander,karamell,citrusolajok,gyömbér,szerecsendió,vanília páratlan egyvelege egy zöldfűszeres ,borsos köntösben.
És , amikor eljut az ember az illatorgia miatti katarzistól,hogy érdemes lenne belekóstolni,akkor teljesedik ki az élmény.
A legfinomabb selyemből szőtt anyag jut elsőre eszembe. Robosztus, de mégis légies  a struktúra. Szinte nem is érzékelhető a klasszikus csersav , annyira bársonyos. Eleven savai kellő játékkal rázzák fel a nagy testet, és az amúgy tüzes alkohol sem domináns így.



Ízgazdagság,és harmónia,a nagy borok ismérvei.
Kacsasültekhez, vadpörköltekhez,fűszeres grill húsokhoz,és minden karakteres ételhez párosítható a csípős ízek mellőzésével.
Szép napot!

2 megjegyzés:

  1. akárhányszor olvasom, mindig szívesen innék egy pohár Zweigelt...:)

    VálaszTörlés
  2. Dalma.akkor itt az idő,hogy ne csak akarj inni,hanem igyál is egy pohárral..:) megéri :)

    VálaszTörlés