Egy rozé hétvégére...
Talán, ha  csak néhány napra is, de visszatért a nyár. Itt az idő, hogy újra elővegyük hűtőnkből a kellemesen könnyed, nyári borokat, és hódoljunk a szabadtéri programoknak : kerti sütögetéseknek, kirándulásoknak.
Semmi sem jobb ilyenkor, mint egy ideálisan hűtött rozé, mely akár fröccs formájában is remekül fogyasztható.
Hétvégi ajánlatom készítője Bodor Bence, fiatal borász, akinek a boraival számtalan alkalommal találkoztam különböző regionális borversenyeken, és minden alkalommal a legjobbak között tudott szerepelni. Ennek ellenére  sajnos a verseny után mindig sikerült is megfeledkeznem róla.
Néhány hete azonban volt szerencsém végigkóstolni a forgalmi tételeit, és szinte azonnal tudtam, hogy egy újabb "gyöngyszem" van kibontakozóban a Pannon borrégióban.
Kiváló, tartalmas vörösborokat kóstoltam, melyek közül a Kékfrankos volt az, amely igazi katarzist okozott.
A Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon, és a  Merlot is gyönyörűnek mutatkoztak, de nekik még időre van szükségük, hogy a legjobb arcukat tudják megmutatni . Róluk később szeretnék beszámolni.
A rozé azért volt nagy élmény számomra,  mert a "fránya" 2010-es év rakoncátlan savai szinte minden általam kóstolt rozék egyensúlyát elbillentették, de ebben a borban azonban tökéletes szinten tudott maradni. Pont annyira intenzív, amely a könnyed, karcsú struktúrát, és a határozott gyümölcsösséget, még kellően kordában tudja tartani.
Nem akarok senkit untatni a rozékra húzott klisékkel, mert ez a bor is tökéletesen hozza azokat a piros bogyósokat, amelyeket mindig mindenki ki szokott érezni egy jó rozéban.
Egyensúly, könnyed frissesség, és kristálytiszta gyümölcskarakter. Ettől jó egy rozé.
Ajánlom esti borozgatáshoz, paradicsomos olasz konyha fogásaihoz, főzéshez, és természetesen fröccsnek is.

Bor és Hedonosta

BODOR BORÁSZAT

A Bodor Borászat a Villányi borvidéken, Diósviszlóban  jelenleg tizenhárom és fél hektár szőlőterületen gazdálkodik.
Vezetője Bodor Bence, aki 2000 és 2004 között a Nagydomb-dűlő déli lejtőjén, egy kiváló adottságai miatt méltán irigyelt, egybefüggő területen telepített Cabernet Sauvignont, Cabernet Franc-t, Kékfrankost, Merlot-t és Pinot Noir-t. Az ültetvényt kevés vegyszerrel gondozzák, és a bor készítésénél is a kézműves borászat alapelveit tartják szem előtt.
A termésnek azt a részét, amiből nem Bodor bor készül, a legnagyobb villányi pincészetek vásárolják meg. A saját bor mennyisége évről évre nő.
Az először 2011-ben piacra kerülő borokkal számos rangos szakmai díjat nyert a fiatal borász:
– Cabernet Franc-ja a 2010-es Villányi Borversenyen Nagyarany érmet, ugyanebben az évben a Szent György-napi Borversenyen aranyérmet nyert;
– Cabernet Sauvignonja vörösbor kategóriában a legjobb kistermelői vörösbor lett a 2010-es Szent György-napi borversenyen;
– Kékfrankosát ugyanitt, majd a Villányi Borversenyen is aranyéremmel díjazták.

„A szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a személyes kötődést és a minőséget választom a mennyiség helyett. Mások ezt kézműves borászatnak hívják. Én az egyetlen lehetséges útnak tartom, amivel élő, egyedi borok készülhetnek. A bornak ugyanis lelke van.”


Bodor Bence, borász
A Bodor borászat borai megvásárolhatók Pécsett az "A Hordó" borboltban, valamint Budapesten az Alexandra könyváruház borszaküzleteiben.